friss kávé
Egészség,  Mindennapok

30 felett is elvégezhető egy barista képzés?

Sokan gondolják úgy, hogy harminc felett már késő új szakmát tanulni, karriert váltani vagy belevágni valami egészen újba. A barista szakma azonban pont egyike azoknak a területeknek, ahol az életkor nemhogy nem akadály, de sok esetben előnyt is jelenthet.

A következőkben annak járunk utána, miért lehet kiváló döntés 30 felett belevágni egy barista képzésbe, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, és hogyan segíthet egy ilyen tanfolyam egy új, akár szenvedélyből épülő karrier kialakításában.

Életkor mint előny, nem akadály

A barista szakma alapvetően a vendéglátáshoz kapcsolódik, ami dinamikus, kreatív és emberközpontú terület. Sokan úgy vélik, hogy ez egy fiataloknak való szakma, hiszen pörgős, gyors munkatempót igényel. Az igazság viszont az, hogy a tapasztalat, az érettség és a jó kommunikációs készség legalább annyira fontos, mint a gyorsaság vagy az energikusság.

30 felett gyakran stabilabb az ember személyisége, jobban ismeri önmagát, pontosabban tudja, mit szeretne, és kevésbé hajlamos meggondolatlan döntéseket hozni. Egy ilyen érettségi szint jól kamatoztatható a vendégekkel való kapcsolattartásban, a problémamegoldásban vagy épp a csapatmunkában. A vendégek is gyakran nagyobb bizalommal fordulnak egy olyan baristához, akiben megérzik a magabiztosságot és a nyugalmat.

Miért pont a barista szakma?

A kávékészítés ma már jóval több, mint egy reggeli ital gyors elkészítése. A barista nemcsak géppel lefőz egy presszót, hanem ízeket komponál, vendégélményt teremt, és a kávékultúra nagykövetévé válik. A szakmában egyre nagyobb szerepet kap a kreativitás, az érzékszervi tudatosság és az apró részletekre való odafigyelés.

Ezért is lehet különösen vonzó egy olyan ember számára, aki 30 felett már kipróbált többféle munkát, de most valami személyesebb, kézzel foghatóbb, emberközelibb dologba vágyik belefogni. A barista pálya nemcsak technikai tudást, hanem stílust és szenvedélyt is közvetít.

Milyen képzések érhetők el?

Barista tanfolyamokból ma már sokféle elérhető Magyarországon is, melyek gyakran érintik a következő témákat:

  • Kávéfajták és termőterületek ismerete
  • Pörkölési eljárások és ízprofilok
  • Espresso készítés és kalibráció
  • Tejhabosítás, latte art technikák
  • Kávégép karbantartás
  • Vendégkezelés, barista etikett
  • Alapvető higiéniai és biztonsági előírások

Sokan választanak olyan képzést, amely nemcsak tudást, hanem oklevelet is ad, így később könnyebben el tudnak helyezkedni akár egy specialty kávézóban, akár saját vállalkozásba fognának.

barista egy pohár kávéval

Online vagy személyes tanfolyam?

30 felett gyakori kérdés, hogy időben hogyan fér bele egy tanfolyam a napi rutinba, főleg, ha valaki családos, vagy éppen teljes munkaidőben dolgozik. Jó hír, hogy egyre több képzőhely kínál rugalmas időbeosztással induló tanfolyamokat, sőt, néhány elméleti modult akár online is el lehet végezni.

Személyes jelenlét természetesen a gyakorlati részeknél elengedhetetlen, hiszen a tejhab állagát, az eszpresszó lefőzési idejét vagy a gépek használatát nem lehet képernyő előtt elsajátítani. Ugyanakkor az oktatók többsége megértéssel fordul a felnőtt tanulókhoz, akik nem mindig tudják a hagyományos diákok tempóját vagy időbeosztását követni.

Az árak képzőintézménytől, tanfolyam hosszától és tartalmától függően jelentősen eltérhetnek. Bár elsőre nagy beruházásnak tűnhet, sokan tekintenek rá befektetésként a jövőbe – különösen, ha valaki azt tervezi, hogy pályát vált, vagy vállalkozásba kezd. Emellett vannak olyan munkahelyek, amelyek részben vagy egészben támogatják alkalmazottaik továbbképzését, ha látják bennük a potenciált.

Milyen munkalehetőségek nyílnak meg a képzés után?

A barista szakma az utóbbi években hatalmas népszerűségre tett szert, köszönhetően a specialty kávézók és a kávékultúra általános fejlődésének. Egy jól képzett barista könnyedén elhelyezkedhet:

  • Specialty kávézókban
  • Reggelizőkben, brunch helyeken
  • Hotel kávézókban
  • Kávézóláncoknál
  • Fesztiválokon, rendezvényeken
  • Saját mobil kávézót indíthat

Sőt, sokan a képzés után saját vállalkozásba fognak – mobil kávézó, pop-up stand vagy akár otthoni kávélabor indítása is szóba jöhet. Egyre népszerűbbek a tematikus kávékóstolók és workshopok, amelyek megtartásához szintén jól jön egy profi barista háttértudása.

jeges kávék

Történetek, amelyek inspirálhatnak

Nem egy olyan történet kering a baristák körében, ahol valaki a harmincas-negyvenes éveiben hagyta ott az irodai vagy gyári munkáját, hogy új életet kezdjen a kávé világában. Van, aki kismamaként keresett rugalmasabb megoldást, más a pandémia alatt gondolkodott el az életmódváltáson. Egy közös van bennük: megtalálták a szenvedélyüket, és nem hagyták, hogy az életkor korlátot szabjon ennek.

A tanfolyamok oktatói gyakran számolnak be arról, hogy a leglelkesebb, legelkötelezettebb tanulók épp a felnőttek közül kerülnek ki – hiszen ők tudják, miért vannak ott, és céltudatosan haladnak előre.

A leggyakoribb félelem az, hogy túl öreg vagyok már ehhez, úgysem vesznek fel egy kávézóba, vagy nem tudom majd elsajátítani a technikai tudást. Ezek a félelmek érthetőek, de többnyire alaptalanok. A legtöbb munkaadó nem életkor, hanem hozzáállás és szakmai alázat alapján választ munkatársat.

Ha valaki nyitott a tanulásra, hajlandó gyakorolni, és szereti az embereket – akkor a barista szakmában nagyon is van helye. Ráadásul a felnőttképzés támogatási rendszere is segíthet abban, hogy akár részletfizetéssel vagy kedvezménnyel jusson valaki a képzéshez.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük